Monday, 14 January 2013

sejarah handphone

Posted by sunshine | 22:34 Categories:
korang masih ingat tak pertama kali beli handphone ?? hp yang aku pakai nec premero bx, saiz dia memang besar kalau baling anjing confirm mati tapi tahun 90an siapa yang pakai handphone ni kira orang kaya la....
ni la telepon orang kaya pada tahun 90 tu..

sekarang ni aku nak bercerita pasal sejarah pulak.pada tahun 1906 charles e alden mencipta satu alat yang dipanggil "vest pocket telephone". komunikasi mudah alih yang pertama dilakukan pada 1946 ialah dari dalam sebuah kereta. alat ini telah dibuat pada 17 jun di st louis, missouri oleh perkhidmatan radio telefon di illinois bell chicago.(wiki)

portable mobile phone di keluarkan tahun 1938 digunakan pada perang dunia ke dua..

Mobile telephone system 1946 alat ini diguna oleh wartawan dan operator truck dan  perkhidmatan ini agak mahal untuk digunakan ..

telepon mudah alih yang pertama yang dibuat oleh company motorola pada tahun 1973 dengan prototype dynatac..

pada tahun 1992 telepon 2g telah dikeluarkan mengikut saiz tangan anda..

mobile phone yang popular pada tahun 1999 iaitu nokia 3210 , masa baru keluar kalau sapa2 yang ader tuh 24 jam pegang kat tangan supaya semua orng boleh nampak pakai telefon mahal hahaha..

nokia 3100 pada tahun 2003 amat digemari kerana handphone ini mempunyai screen colour gprs dan nada polyphonic yang boleh di muat turun menggunakan gprs ..time ni aku dengan member2 memang giler download ringtone haha kecoh satu kampung haha ...

ok disebabkan terlampau byk model so aku skip terus pada tahun 2012 syarikat samsung mengeluarkan produknya yang terbaru iaitu samsung galaxy note 2 dgn fungsi 4g touch screen wifi bluetooth camera yang catik dan dia os adalah android yang terbaru serta poket yang tebal klu anda mahu memilikinya haha...

hahaha yang ini pada tahun 1938 kebanyakan orang malaya mengguna kan ini sebagai perhubungan dari rumah kerumah di lilit satu kampung haha...ok sampai disini jer aku nak bercerita pasal sejarah telepon harap korang terhibur haha....


Sunday, 13 January 2013

sidebar menu tutorial

Posted by sunshine | 12:23 Categories:
hi semua hari ini kita akan ajar satu tutorial yang agak senang iaitu membuat tutorial tuk sidebar menu :D

contoh side bar menu kita ada dalam blog ni ada boleh check di sebelah kanan ...ok tanpa melengahkan masa apa yang anda perlu buat adalah ..

1.pergi ke blogger >>> layout >>>add a gadget >>> then cari html/javascript , ok klu anda dah jumpa ..sila copy and paste kod yang berada dibawah....

<div style="display: scroll; right: -10px; position: fixed; top: 180px;">
<div id="list8">
<ul>
<li><a href="link page anda">home</a></li>
<li><a href="link page anda">profile</a></li>
<li><a href="link page anda">tutorial</a></li>
<li><a href="link page anda">tips</a></li>
<li><a href="link page anda">video</a></li>
<li><a href="link page anda">ebook</a></li>
<li><a href="link page anda">software</a></li>
</ul>
</div>
</div>
<div style="text-align: center;">
<style id="page-skin-1" type="text/css">
<!--
/* LIST #8 */
#list8 { }
#list8 ul { list-style:none;}
#list8 ul li { font-family:impact,serif,impact; font-size:18px;margin:1px; }
#list8 ul li a { display:block; width:80px; height:28px; background-color:#050606; border-left:10px solid#236998; padding-left:40px;
text-decoration:none; color:#B3B9BD; }
#list8 ul li a:hover { -moz-transform:rotate(-5deg); -moz-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
-webkit-transform:rotate(-5deg); -webkit-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
transform:rotate(-5deg); box-shadow:10px 10px 20px #000000; }
-->
</style></div>

2. sekarang klu anda mesti nak tahu cara nak ubah colour ...

   Tukar Colour

  -border, anda cari kod yang berwarna merah border-left:10px solid#236998 untuk tukar
   colour yang anda suka...

  -background colour, cari kod warna kuning background-color:#050606 
  
  -text decoration cari kod warna hijau text-decoration:none; color:#B3B9BD

3. cara ubah kedudukan sidebar mengikut ruang yang anda rasa sesuai mengikut blog anda

   Tukar Position

 -sekarang anda cari kod ini , <div style="display: scroll; right: -10px; position: fixed; top: 180px;">
   cari display scroll 'right' ubah pada left or right sebagai pilihan anda dan seterusnya disebelah
  perkataan right terdapat nombor -10px tuk adjust menu ketepi or ketengah hanya adjust
  nombor tersebut..dan bagi untuk  keatas or kebawah lihat di top: 180px tukar nombor
  mengikut kesesuaian pada blog anda

4.cara nak tukar url or link anda cari kod ni <li><a href="link page anda">home</a></li>
 tukar link page anda kepada url yang anda nk bubuh dan nama link di ikuti home
 tukar nama yang anda suka ...

 pastu save dan preview  hehe semoga berjaya..

 yang ini tips dari kita di mana anda boleh dapatkan colour code html .. so kita biasa visit
 web ni http://html-color-codes.info/ pilh colour and copy paste kod jer kan senang hehe
 ok sampai sini jer tutorial sidebar menu kita .. harap anda boleh faham hahaha kerana
 first time kita membuat tutorial ... so enjoy ...

Saturday, 12 January 2013

video game tape zaman dahulu

Posted by sunshine | 12:45 Categories:






hi semua korang masih ingat tak video game tape ni ?? menjadi kegilaan ramai masa tahun 90an .. seingat kita masih baru berumur beberapa tahun , beria2 nangis nak game tape ni untuk hadiah harijadi hahaha .. kerana ia sebuah permainan video yang pertama yang unik dan seronok dlm zaman yang tk berapa nak canggih :p. haha tapi sekarang videogame tape ni dah hampir pupus kerana era zaman dah berubah menjadi lebih canggih mcm sekarang ni semua ada xbox wii semua dah 3d game or dia orang pergi dekat cybercafe main game online dan mcm2 lagi ..

ok kita berbalik semula pada gametape. dalam satu tape game tersebut ader pelbagai pilihan game , yang kita punya ader game  advanture island ,mario dan pacman ...


haha video yang diatas tuh game advanture island .. jalan citer game ni adalah seorang lelaki muda bernama  yang bernama higgin menjalan kan misi tuk mencari teman wanitanya tina yang telah diculik oleh raja quiller.
higgin mesti merentasi pelbagai halangan dari stage 1 sampai peringkat 32 dan setiap stage dihujung misi akan berlawan mini boss sampai lah stage terakhir berlawan big boss dan klu anda menang dapat la selamat kan teman wanitanya itu ...


yang ini pula video game play super mario bros .. seorang tukang paip montel dari italy yang tinggal dalam kerajaan cendawan, dia selalu menyelamatkan tuan puteri peach dari penyu yang jahat dan mario mengambil pelbagai langkah untuk menghentikan rancangan si penyu jahat dan kononnya hendak mengambil alih kerajaan cendawan.  Mario juga mempunyai musuh dan pesaing lain, termasuk Donkey Kong dan Wario.
kita masih ingat lagi masa arwah nenek kita ade dia akan main game ni tiap hari haha....


dan game pilihan kita yang terakhir iaitu game pacman ..klu game ni agak senang pasti ramai yang dah tahu memandangkan kita dah berada di tahun 2013 game pacman ni dah tersebar luas so untuk tahu sejarah dia lebih lanjut pergi kat SINI !!!!


Friday, 11 January 2013

Doraemon kenangan dahulu

Posted by sunshine | 00:02 Categories:

Saturday, 5 January 2013

pentatonix group accapella

Posted by sunshine | 23:13 Categories:
hi semua ,
 hari kita nk bercerita pasal music or tentang nyanyi ...korang pun mmg suka cerita pasal mcm ni hehe .. menjadi kebiasaan semua penyanyi mengggunakan instrumental song or dia orng panggil minus one atau alat musik untuk dinyanyikan  bersama .. tetapi  tidak bagi group accapella  mereka tidak perlu kan alat instrument untuk bernyanyi haha mereka mengguna kan mulut sahaja di kenali  sebagai beat boxer and bass box ... dan ader juga bunyi lain mengguna kan mulut mcm2 bunyi la haha tikus cengkerik pun ader...

 so mmg pun ramai pun thu pasal accappella kan ..sekarang ni yang tgh top di us ialah kumpulan Pentatonix
mereka terdiri dari 5 orang iaitu  main vocalist Scott hoying , mitch grassey ,kirstie, avi kaplan (bass) dan kevin olusola (beatboxer). hampir kesemua nya mereka tinggal di Arlington Texas ... membuat kan pentatonix famous dia orang ni baru jer memenangi  contest sing off season 3 dkt nbc channel tahun lepas ... apa yang membuat kan kumpulan ni unik dan sedap didengari dia orng boleh bawa lagu carta 40 rnb and pop terkini  hanya mengguna mulut sbg alat instrumental ... antara lagu dia orng yang tgh meletup iaitu somebody that i use to know cover , payphone cover  gangnam style cover we are young dan mcm 2 lagi

Jika korang minat dgn group .. anda boleh cari lagu dia orng kat youtube or dkt page Pentatonix , dan sampai disini jer kita nk share tentang group kegemaran kita ni hehe harap korang pun enjoy ... hehe bak kata last penutup saya saji kan clip dari youtube :D



giler widget

Posted by sunshine | 12:41 Categories:
hari ni kita nak bercerita tentang widget yang menarik membuat kita rambang mata ... klu nk ikut kan memang banyak yang cantik tapi haiz mmg mcm mcm ada haha so dah banyak kami jelajah web untuk widget tp akhir nya terjumpa yang betul2 cun untuk photo widget  iaitu   3d cube photo yang cantik dia bahkan  boleh auto rotate lagi .. so anda mesti tertanya mcm mana nk dpt kan widget tersebut dgn click link yang berwarna ungu bernama 3d cube photo tuh ..


















so ini gambar preview dari web cube 3d tersebut ... 3d cube photo ni width dan height 400x400 tapi base kan pada template anda ... kerana mcm kita punya template kurang sesuai so adjust kan pada 350x350 tapi still tak puas hati kedudukan gambar tidak terletak ditengah2 sbb kurang pasti nk adjust mcm mana haha .. make sure sblum adjust .... anda harus upload kan kesemua photo dahulu dan kemudian copy html code yang berada dibawah dan baru la boleh adjust di blogger -> layout -> add widget  ... width and height terpulang pada anda berapa nk letak ...
ok sampai disini jer haha nnt i update citer lain harap u all enjoy dgn widget tersebut yang cun ni .



Wednesday, 2 January 2013

Template Cantik

Posted by sunshine | 17:28 Categories:
Hari ini kita mahu bercerita mengenai template premium free yang cantik, canggih dan cun
template ini kita jumpa masa kita nak membuat  blog ini ... tapi kalau nak yang cantik lagi kena hulur lah..
theme yang pertama kita jumpa gamer slideshow memang agak cantik ... tapi masa untuk membuatnya boleh tahan jugak tu ... berjam jam bagi yang bukan pro. haha korang nk tengok preview tak yang kita dah buat .. kalau korang tak mahu tengok pun takpa .. kita post jugak hahaha ok sekarang kita tampil kan blog template  tu ...



sekarang encik puan makcik tuan datok dah boleh melihat gambar preview template kita yang berada di atas hehe ... apa bikin cantik tak ?? haha mesti la cantik ... perasan diri sendiri =.=" 
ok sekarang kita roll yang kedua pulak ... biasalah dah mata dah rambang takkan dowload satu jer .. mesti nak cuba yang lain haha ... klu anda semua pun sama jugak kita rasa :p
theme yang kedua ni ada template yang cantik sebab nama dia glow hahaha mesti awek makcik2 tu minat nak pakai template ni  ok sekarang kita tampilkan gambar yang kedua ...



ok ini lah dia nyer gambar preview untuk glow template tuh .. korang rasa mcm mana ?? cantik tak ??
pada kita memang cun abis .siap gambar dia boleh slide gitu ...ok sekarang tanpa melengahkan masa .. kita teruskan dgn template yang ketiga... template kali ini agak pelik skit nama dia nowhere LOL..




nowhere template ni juga template yang boleh slide .. diruangi dgn gambar bukit tu la sebab dia namakan nowhere haha .. klu anda jenis sukakan ketenangan boleh guna kan yang ini ... ok la pada yang berminat betul dgn template yang mcm ni klu kita ader masa kita akan membuat tutorial tuk anda bagai mana hendak
adjust layout or customize template .. ok sampai kat sini jer yang saya boleh update klu nak bercerita memang lah amat terpanjang so kita bagi preview ni dulu hehe anything anda boleh komen sekiranya berminat .....







Tuesday, 1 January 2013

Blog Baru

Posted by sunshine | 12:52 Categories:
1/01/2013 selasa

 dah bosan dgn blog lama buat baru  .. mula2 cari la template tuh ... dlm sejam 2 dapat la jumpa , malangnya bila dah jumpa template tu tak boleh nak isi background pulak ...

weh korang tengok aku punya background dgn template tu skali ok tak ?? klu korang tk ckp ok pun ..aku letak jugak haha ... janji ok ... dan langkah seterusnyer aku cari mcm mana nk adjust background colour  text  dan lain2 tuh agak pening gak ...

dah settle ngan background tu dtng masalah besar ... hahaha pening2 nk install widget tuh ...pastu aku ambil masa rehat stu jam duk fikir hahaha pastu baru sambung  .. tp sampai 2 jam pun tk dpt lagi  nk wat camner aku ni kan baru blajar nk buat benda tu ...dah kat google tu byk ajaran songsang semua bukan nya widget dia orng ajar  tutorial tu bukan  betul pun ..

akhir nya ada la satu web ni  jumpa tutorial tuk bubuh widget share berbentuk telur beranak tujuh ..haha canggih ko .. kelas gitu ..siap terbelah dua ...walau pun susah cara nk masuk html dia tuh tp berbaloi ambil masa lama haha  , pastu terfikir pulak nk cari widget untuk jam .. cari2 tk dpt ambil pulak masa lagi sejam haha .. tapi yang kali web dia orng tk bagi tutorial ... kena buat jam tu sendiri .. tp alhamdulillah aku ibarat tikus membaiki labu .. berjaya menghasilkan jam yang cantik haha ... korang jangan jelous tau haha..,

dah banyak jugak la aku da install ada yang tk jadi ader yang ok  ...tp bila aku dah bosan aku delete semua cari yang lain pulak haha ...

haha aku malas citer da penat satu hari suntuk aku duk buat benda tu ...yang penting aku enjoy haha ..
klu korang rasa ader pendapat yang bernas  sila 2 bagi komen skit ok ...
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube
Blogger Wordpress Gadgets